הפורטל הישראלי
לאיכות חיים

B פילאטיס chat

אשמח לקבל הנחיה לגבי מותר/אסור בשיעורי פילאטיס מזרן וכן היכן ניתן להעמיק בידע בתחום של פילאטיס ופעילות גופנית לנשים בהריון

שלום, פעילות גופנית לנשים בהריון מותרת לאישה שקיבלה אישור רפואי שהריונה תקין. באופן עקרוני מותר לעשות כמעט הכול. יש מספר דברים שלא נרצה שאישה תעשה, כמו עבודה על שריר הישר-הבטני, מחשש להיפרדות (דיאסטזיס רקטי), וגם עניין השכיבה על הגב הנו נושא השנוי במחלוקת. נרצה כן לשים דגש רב בעבודה על רצפת אגן, רחב בטני, תנועתיות אגן, וחיזוק חגורת כתפיים וגב עליון המושפעים מגדילת החזה והשינוי ביציבה. צריך להיזהר גם ממתיחות קיצוניות, עקב הפרשה של הורמונים הגורמים לגמישות יתר במפרקים בכל הגוף. הנושא רחב מאוד, וקשה מאוד לכסות את כולו בתשובה אחת. אני מרכז קורס בסטודיו B שכולו הכשרת מדריכי פ"ג לנשים בהיריון ולאחר לידה. הקורס הנוכחי מסתיים בעוד שבוע, וצפוי להיפתח קורס נוסף.

אני נשאלת לא מעט לגבי מספר מומלץ של אימוני פילאטיס שבועִיים. האם פעם בשבוע היא אפקטיבית? האם יש מספר אימונים מקסימלי? מה לגבי שילוב בין שיעורי רצפה ומכשירים? הרבה שאלות... אשמח לקצת סדר בעניין.

אימון של פעם בשבוע הוא בסדר, ועדיף על כלום. אולם, מוטב לתרגל פעמיים-שלוש בשבוע כדי לקבל תוצאות ולחוש את השינוי. ניתן אף יותר כמובן. בעניין השילוב של רצפה ומכשירים – יש בין שני האימונים הללו סוג של השלמה, ולכן מומלץ לשלב ביניהם במידת האפשר.

יש הרבה מאוד אופציות ובתי ספר לפילאטיס והייתי שמחה לקצת סדר: מה כדאי, מה חשוב לבדוק לפני שנרשמים? איזו תעודה מקבלים וכולי.

לפני שאת בוחרת בית ספר, חשוב לבדוק מי מדריך את הקורס בפועל, מה הכשרתו ואם אפשר לנסות להשתתף בשיעור אחד או שניים כדי להכירו אישית.
כיום בתי הספר לפילאטיס ארץ נותנים תעודה מטעמם. כמו כן יש בתי ספר המייצגים מוסדות בינלאומיים להכשרת מדריכים, כגון phisical mind istitute ועוד.
בכל מקרה, לפי חוק הספורט בארץ יש צורך בתעודה נוספת לתעודת מדריך לפילאטיס, מתום החינוך הגופני (מדריך חדר כושר, מדריך אירובי, מורה לחינוך גופני, פיזיותרפיסט וכדומה).
באשר למבנה הקורס וחובותיו: למיטב הכרתנו, הקורסים השונים דומים בהיקפם אך שונים באופיים ובדגשים שלהם. כפי שציינּו, כדאי לראות, להכיר ולהתרשם.

האם הפילאטיס מתאים כהתעמלות בונה עצם?
האם יש אנשים עם בעיות בריאותיות שונות שאסור להם לעסוק בזה?

בהחלט כן, במיוחד בעבודה על המכשירים, משום ששם יש עבודה מול התנגדות סטטית ודינמית. חשוב ליידע את המדריך במצב בריאותך. מדריך טוב יֵדע להתאים את השיעור לבעיה הספציפית. ישנם תרגילים בנשיאת משקל, ברוטציות ובהעמסה על מפרקים, שהם אבני הבסיס בעבודה של בניית עצם.
אין אוכלוסייה שהפילאטיס לא מתאים לה, אך יש מקרים שבהם יזדקק המתעמל לשיעור פרטי.
את/ה יכול/ה להתחיל כבר היום: הייחודיות של השיטה היא בכך שניתן להתאים את השיעור למתחילים ולמתקדמים, העבודה היא אינדיבידואלית.

האם פילאטיס יכול לפתור בעיות של צוואר וכתפיים תפוסים?

התעמלות בשיטת פילאטיס כוללת ברפרטואר התרגילים התייחסות רבה גם לצוואר ולכתפיים – הן בהיבט של חיזוק וייצוב המפרקים והן בעניין התנועתיות. לכן השיטה מומלצת גם במקרה זה.

הייתי רוצה לדעת מדוע פילאטיס מומלץ במיוחד לרקדנים, ובאיזה אופן הוא שם דגש על חיזוק השרירים?

ראשית, חשוב שהשיקום בפילאטיס ייעשה על ידי מדריכי פילאטיס שהוסמכו מקצועית לשיקום פציעות. במקור, השיקום באמצעות השיטה החל משימוש בקפיצים של מיטות בבתי חולים, כאשר עיקרון העבודה היה בעיקר קיבוע והנעה, ורק לאחר שהגיע לניו-יורק ורקדנים מסטודיו סמוך "גילו" אותו, נוצר הקשר עם עולם המחול. העבודה בפילאטיס – שהנה עבודה עם דיוק, אורך, ושליטה – הנה יעילה לכולם, על אחת כמה וכמה לרקדנים הנדרשים לעבודה מדויקת ובטכניקה גבוהה.
החיזוק בפילאטיס הנו גם של מערכת השרירים המניעים, וגם [של השרירים] המייצבים העמוקים, המאפשרים לנו לעבוד נכון יותר עם הגוף, בהפחתת עומסים מיותרים מעל מפרקים, הפחתת כאב, ושימוש נכון בגוף שלנו ביומיום.

שמעתי שמומלץ להתחיל בפילאטיס מגיל 8. זה לא משעמם לילדים?
האם צריך הסמכה מיוחדת לעבוד עם ילדים ונוער?

שיטת פילאטיס הנה שיטה שדורשת ריכוז, חשיבה, הסתכלות פנימה ועבודה עם קבוצות שרירים עמוקים, שגם למבוגרים ולמנוסים שבינינו קשה לפעמים להבין, ונדרש זמן רב על מנת להבין את העבודה הנכונה. לילדים, בדרך כלל, עבודה כזו תהיה קשה, על גבול הבלתי אפשרית, לכן אימון בשיטה אינו מומלץ. בהתייחס למכשירים – מיטות הפילאטיס כלל אינן מותאמות לגודל של ילד, כך שזה לא אפשרי גם אם ממש רוצים. לא ברור איפה שמעת את זה. בכל אופן אנו ממליצים לילדים להמשיך ולשחק בחוץ.