הפורטל הישראלי
לאיכות חיים

קיק בוקסינג

מקס הוא דמות ידועה בתחום, מבכירי עולם הקראטה בישראל ובעולם. הוא זכה מספר רב של פעמים בתואר אלוף ישראל ובתארים שונים במכביות. הוא בעל חגורה שחורה דאן 7 מטעם ההתאחדות היפנית, ומשמש כמאמן בינלאומי בכיר ומומחה לאמנויות הלחימה, המעביר סמינרים בקראטה בארה"ב, ביפן, בישראל ובצרפת. היום מרכז מקס קורס מדריכי "קיק בוקסינג" במרכז הבינתחומי לספורט של אוניברסיטת תל אביב. שיטת ה"קיק בו" מבוססת על תנועה תוך כדי שימוש בטכניקות לחימה מהמזרח הרחוק כגון קראטה, אגרוף וטאי צ'י ובשילוב מוסיקה קצבית. פעילות קצבית זו מעולה לשריפת קלוריות, טובה לעיצוב וחיטוב ומחזקת את שרירי הגוף באופן ניכר.

קשה באימונים
זה ארבעים שנה שמקס עוסק באמנויות לחימה, ואת ה"קיק בוקסינג" הביא לארץ והפכו לענף פופולרי בשנות התשעים. "כשהתחילה הפריחה של מועדוני הכושר בישראל והוקמו מועדונים גדולים", מספר מקס, "חלק גדול מהאנשים שעסקו באמנויות לחימה כחובבים עברו להתאמן במועדוני הכושר. חיפשתי את המפתח שדרכו אוכל להגיע לקהל הרחב הממלא את מועדוני הכושר, ופיתחתי את השיטה. רציתי ליצור משהו חדש על הבסיס המסורתי. בעולם של אמנות הלחימה עושים שוב ושוב את אותם התרגילים ומחפשים את השלמות את ההתקדמות דרך הליטוש האינסופי של התנועה. הייתה לי הרגשה שהציבור בשל להציץ אל אותו עולם נסתר של אומנות הלחימה ויצרתי את ה'קיק בו' על הבסיס הזה".

כיצד יצרת את השיטה?
"לקחתי מצבור של תרגילי קראטה ואגרוף ועוד כמה תנועות מאמנויות לחימה שמתאימות לציבור הרחב. רציתי להתאים אותם לאלו שלא מגיעים מהעולם הזה. בחרתי בסוגי תרגילים שניתן לבצע כבר מהשיעור הראשון, והוספתי להם עוד כמה אלמנטים של כושר גופני. לכל אלו הוספתי את השילוב של מוסיקה עדכנית וסוחפת. לדעתי יצרתי את הספורט האולטימטיבי. מי שנכנס לזה לא רוצה לעזוב".

מה היתרונות של שיטת ה"קיק בו"?
"הקיק בו" מוציא את האנרגיות החבויות בתוכנו. יש בו טכניקה של בעיטות ותנועות שברגע שלומדים לעשות אותה נכון ומדויק, נכנסים לעוצמות שהולכות ומתפתחות. זאת פעילות ששורפת המון קלוריות ומחטבת כל שריר. בשיעור יש הרבה 'פאן', זאת חגיגה של קצב ותנועה. חוץ מזה יש את הערך המוסף של הגנה עצמית, אם אתה כבר בועט, אז למה לא להגן?"
"השיעור הוא כמו מסיבה", מאשרת טלי דגן מרעננה את דבריו של מקס, "אני אוהבת את הקצב של המוסיקה וגם של השיעור. הוא מאוד דינמי ומזרים הרבה אדרנלין". דגן, שמתאמנת ב"קיק בו" זה שנה, עוסקת בספורט למחייתה היא מאמנת להתעמלות קרקע, ובעבר הייתה אלופת ישראל. "השיעור, בניגוד לשיעורים אחרים, עובד על כל שריר בגוף, יש בנייה של מסת שריר וחיטוב של כל חלק בגוף. יש גם המון תרגילי קואורדינציה ושילוב טכניקות של אומנויות לחימה", היא מסכמת.
למרות האווירה הכייפית, מקס רציני מאוד בעבודתו.
"הוא רוצה להפוך אותנו ללוחמות", מדווחת אחת המתאמנות, "כאילו אנחנו בסיירת מטכ"ל, אבל גם אם לא נהיה בסופו של דבר לוחמות, התוצאות הן נפלאות. אני מרגישה כל הזמן את השיפור בתנועה, והשרירים שפיתחתי חבל על הזמן..."
כיאה לסיירת נבחרת, החבר'ה שמגיעים לשיעור מגובשים כקבוצה. "קיק בו" הוא אולי שיעור הסטודיו היחיד שיש בו גם הרבה גברים שנהנים מה"אפיל" הקרבי של השיעור.
"הקושי והאימונים החזקים גורמים לחברים להתאחד", אומר מקס, "היה לנו אפילו boot camp, מחנה אימונים עם תרגילים צבאיים כאלה. זה לא היה סתם בשביל הרושם, אנחנו עושים עבודה נכונה".
מי שבא ל"קיק בו" לדבריו הוא קהל שבוי. "יש כאלה שאתי כבר 8 שנים", הוא מספר בגאווה. "אני יכול להוציא מהם כל מה שאני רוצה. אנחנו מצליחים להגיע ולנגוע באנרגיות שקיימות בכל אחד אך הן לא זמינות בדרך כלל. בשיעור הזה יש את כל היתרונות, האנרגיות, המשמעת, התייחסות של כבוד והעוצמות שמתגברות. השיעור הוא מהיר מכיוון שרק כך ניתן לחוש תנועות קרב אמִתיות. בתנועות לחימה אין סלואו מושן אבל עדיין השיעורים מוגדרים לכל הרמות. ההבדל הוא שכל אחד משקיע לפי יכולתו, הן במהירות והן בטווח תנועה. לפי מה שמקובל במסורת אמנות הלחימה, קודם בא הקושי ואחר כך מגיעה הרכות".

בועטים גבוה
מהן דרישות הקבלה לקורס המאמנים?
לדברי מקס דרישות הסף הן: תעודת הדרכה באמנות לחימה, מכון כושר או אירובי. "אני מביא אתי תפיסה של מקצוענות, וחשוב לי שהמדריכים יגיעו מתחום אמנויות הלחימה ויהיו בעלי רקע ומיומנות. "קיק בו" זה לא סתם לבעוט לאוויר. הבעיטות ומכות האגרוף הן המהות של הספורט. מי שלא יודע לבעוט, לא יוכל ללמד אחר כך את תלמידיו. מיומנות התלמידים מבטיחה שהשיעורים יועברו בצורה בטוחה וולא פציעות".


מה לומדים בקורס?
"הקורס הוא בהיקף של 30 שעות לימוד אקדמאיות, וכולו למידה מעשית, ולכן חיוני שהתלמידים בקורס יהיו בעלי רקע מתאים.
בקורס לומדים נושאים מגוונים, כמו: ליטוש הטכניקות הבסיסיות, עמדות, הגנות, מכות אגרוף, לימוד הבעיטות השונות, היבטים פיזיולוגיים ומיומנויות בטכניקות אמנות הלחימה. כמובן לומדים גם כיצד בונים מערכי שיעור, וכן כל מיני שילובים ואפליקציות. בסוף הקורס יש בחינות הסמכה, והטובים ביותר עוברים".

יש כאלו שלא עוברים?
"מי שלא מתאים לא עובר, אני לא מחלק סתם תעודות. חשוב לי לשמור על רמה גבוהה במקצוע. מי שלא עובר את הבחינה מתאמן ויכול כמובן לגשת שוב. המדריכים שמסיימים ומשתלבים בעבודה גורמים למנויים שלהם ללכת אחריהם ולהתמיד בפעילות, מי שנתפס לזה לא מוכן לוותר על זה".