מהי השיטה?
שיטת פאולה מעוררת את יכולת הריפוי העצמי הגלומה בכל אחד מאתנו, על ידי הפעלה ישירה ועקיפה של השרירים הטבעתיים, בטכניקות ייחודיות של כיווצים והרפיות. התרגילים והמניפולציות התנועתיות מאזנים את השליטה של המתרגל בשרירים הטבעתיים ובשרירים המשורטטים. התרגול מביא לשינוי הן בתפקוד השרירים הטבעתיים והן בתפקוד המערכת האוטונומית.
פאולה גרבורג, רקדנית תל-אביבית, סבלה מכאבים שלימים אובחנו כמחלה ניוונית. מתוך סירובה לקבל את גזר הדין הקשה ניסתה פאולה תרגילים שונים, שאת חלקם "השאילה" משיעורי הזמרה שקיבלה בגרמניה. השיפור שחל במצבה היה מדהים. בעזרת תמיכתו המקצועית של ד"ר פולוורמאכר, שהיה אז אורטופד בולט בתל אביב, כיוונה פאולה את המטופלים שלו ופיתחה סדרת תרגילים המעודדים תנועות ספונטניות וחופשיות בגוף. הטיפול, שהתאים אז בעיקר לבעיות גב ושלד, הורחב מתוך הניסיון לבעיות בתחום רצפת האגן וכן לבעיות הקשורות במערכות פנימיות, כמו עיכול, נשימה ועוד.
מהו הבסיס התאורטי של שיטת פאולה?
ההנחה כי כל השרירים הטבעתיים בגוף בריא פועלים יחד, מאפשרת – בגוף שנחלש –לשנות את פעולת האבר החלש, בין היתר על ידי שרירים רחוקים ותקינים. הן הקשר בין השרירים הטבעתיים לבין עצמם ובינם לבין שרירי השלד והן השפעתם (שאינה מוסברת) על שרירים חלקים כמו הרחם – מביאים לשיפור בתפקוד המערכות הפנימיות ושרירי השלד.
כיצד מתבצע הטיפול ב שיטת פאולה?
הטיפול בדרך כלל אינו כולל מגע, אלא הדרכה מילולית וצפייה באופן ביצוע התרגילים. במקרה של טיפול בתינוקות, בקשישים או בלוקים בתסמונות ניווניות, הטיפול כולל מגע, בהשראת השיטה, המעורר בגוף תנועה דמוית התרגילים.
המטפל מכוון את המטופל בעזרת יכולת התבוננות וצפייה בתנועות הנוספות שהמטופל מבצע, יכולת המוקנית לו בהכשרתו. התרגול יכול להיות מקומי, והוא עשוי גם לעודד את הספונטניות המתרחשת בגוף.
האם יש ארגון המאגד את המטפלים לשיטה?
כיום, שלוש שנים לאחר מותה של פאולה, פועלת עמותה של מורים המוסמכים לטפל בשיטה. אפשר ללמוד עוד על דרכי העבודה בשיטה, באתר האינטרנט של העמותה, שכתובתו: paula.org.il.
שיטת פאולה היא שיטה ישראלית במקור, ולכן מעטים המטפלים הפועלים בחו"ל, והם פזורים בארצות רבות. אין מרכז לימוד כלשהו בעולם, וגם בישראל הסמכת המורים מתבצעת על ידי מורות שקיבלו לכך אישור מפאולה.
תחומי הטיפול וההשפעה של שיטת פאולה:
רצפת האגן: חיזוק ושיקום רצפת האגן וטיפול בשיבושים במערכת השתן. טיפול בכיווץ יתר ובכאבים הקשורים בכך, שינוי מיקום האגן והשפעתו על תפקוד הגב. טיפול בבריחת שתן, בדלקות חוזרות בשלפוחית, ובקושי במתן שתן.
שיבושים במערכת העיכול: טיפול בעצירות כרונית, בטחורים, בפיסורה, בקיבה עצבנית, ובצרבות.
בעיות וכאבים אורטופדיים: טיפול בכאבי צוואר, בבעיות וכאבים בגב, ובכאבי ברכיים, כתפיים וזרועות.
שחרור מכאב: שחרור מכאבי גב ושלד, מכאבים בזמן לידה או בזמן יחסי מין, ומכאבים הקשורים באי תקינות של מערכת העיכול. הקלת כאבים של חולי פיברומיאלגיה והקלת שיקום מניתוחים.
בהריון, כתהליך הכנה ללידה ואחריה, וכן הקלה בבעיות נלוות להריון, כמו כאבי גב ומערכת העיכול.
טיפול בילדים: בתחומים – אסטמה, שליטה בסוגרים, והיפוטוניה. סגנונות העבודה: פעילות המשלבת משחק, ותרגילים מובנים המשלבים את שרירי הפנים ורצפת האגן ללא מגע. מניפולציות במגע – עיסוי המכוון להפעיל בעקיפין את הסוגרים ללא מגע בסוגרים. תנועה חופשית המזמנת שחרור כללי והפעלה ספונטנית של השרירים הטבעתיים.
על הכותבת:
סמדר נבו היא מורה מוסמכת לשיטת פאולה, בעלת ניסיון של עשר שנים בתחום, מומחית בטיפול יחידני וקבוצתי בתחום רצפת האגן ובטיפול בהפרעות תפקודיות של המערכות הפנימיות, השלד והגב. מכוונת לאיתור המרחב האישי והתנועתי תוך כדי שימוש בנטיות ובצורכי המטופל במהלך התרגול והעבודה הגופנית.