הפורטל הישראלי
לאיכות חיים

ספורט לילדים

במחקר שנערך בארה"ב בקרב למעלה מ 5000 נבדקים בני 18-33,נמצא כי נבדקים חסרי כושר גופני נטו לסבול מסכרת ומתופעות הקשורות בהשמנה (עודף שומן, עליה בלחץ הדם ורמה גבוהה של כולסטרול) ביחס של 3 ל 6 .
ממחקרים קודמים אנו יודעים כי שמירה על כושר גופני בגיל צעיר מקטינה את הסיכוי לחלות במחלות אלו ב 21 – 28 אחוזים .
המסקנה העיקרית ממחקרים אלו ומחקרים אחרים היא כי ילדים שאינם עוסקים בפעילות גופנית נמצאים בקבוצת סיכון גבוהה לחלות במחלות שנחשבות "מחלות זקנה".
זאת ועוד, ילד חסר פעילות סובל כבר בהווה מקשיים הנובעים מחוסר פעילות – במישור הפיסי הילד יתקשה לבצע פעולות יומיומיות כגון טיפוס במדרגות או הליכה לביה"ס ויתקשה להשתתף במשחקים רבים המקובלים בגילאים צעירים כגון תופסת ומשחקי כדור.לקשיים אילו מתווסף קושי נפשי הנובע מדימוי עצמי נמוך ובמקרים רבים חוסר מקובלות בחברה בגלל בטחון עצמי ירוד והימנעות הילד ממשחקי חברה .

סינדרום חוסר פעילות
הפיסיולוגית טלי אלדר, מנהלת חברת pro-fit המציע תוכנית לילדים בחוסר פעילות מסבירה: " חוסר פעילות אצל ילדים הפך לתופעה רחבת היקף, אפשר לומר כי זהו תסמין (סינדרום) המתבטא במספר תופעות הקשורות אחת לשנייה: מיעוט או חוסר פעילות גופנית, רביצה של שעות מול הטלוויזיה ו/או המחשב וצריכה של מזון שמן ומזיק לבריאות"

כיצד אוכל לדעת אם ילדי סובל מבעיה זו ?
"זוהי שאלה חשובה, משום שמרבית הילדים צופים בטלוויזיה, משחקים במחשב ואוכלים ג'אנק פוד. אם זאת קיים הבדל בין ילדים רגילים לכאלה הסובלים מהתסמין.
אני ממליצה לבדוק זאת בעזרת השאלון הבא:
האם הילד יושב מול הטלוויזיה/מחשב יותר משעתיים ביום ?
האם הילד ממעט לצאת מהבית לפעילויות חברתיות אקטיביות כגון נסיעה על אופניים ומשחקי כדור ?
האם הילד סובל מעודף משקל?
האם ילדכם אוכל אכול רווי שומן וממתקים ?
האם ילדכם ממעט לאכול מאכלים אחרים כגון: פירות, ירקות וחלבונים ?
אם עניתם בחיוב על שלוש שאלות או יותר כנראה שילדכם סובל מתסמין זה"

מה את ממליצה לעשות במקרה של ילד בחוסר פעילות ?
" כשמדובר בילדים הדוגמא האישית חשובה ביותר, קשה לבקש מילד לשנות את הרגליו בעוד אנחנו ממשיכים בהרגלים ה"רעים".
אני ממליצה לרתום את כל הבית לשינוי ההרגלים- ניתן לצאת לפעילות משותפת להורים ולילד, למשל ניתן לרכב ביחד על אופניים.
מומלץ שהפעילות תהיה משחק ואין צורך לקבוע כי זוהי פעילות גופנית, אימון, או ספורט, ביטויים אשר עשויים להרתיע את הילד.אגב,משחקים תחרותיים מדרבנים ילדים לפעילות.
מעבר לכך חשוב לשנות גם את הרגלי התזונה, וגם במקרה זה לא ניתן להתחמק מהדוגמא האישית ולכן אני ממליצה לשנות לכל בני הבית את הרכב המזון.
חשוב להקנות הרגלים ולא להסתפק בשינוי חד פעמי או בהתלהבות רגעית שתדעך לאחר כשבוע.
לכן בתוכנית שאנו מציעים הגדרנו שאחת המטרות העיקריות הינה הטמעה של הרגלים נכונים ויצירת מוטיבציה לעסוק בפעילות גופנית לאורך זמן"