הפורטל הישראלי
לאיכות חיים

מתכונים לחג הפסח - לא מה שחשבתם

חג הפסח מהווה הזדמנות נפלאה לארח או להתארח, לחגוג ביחד סעודת חג מפוארת עם מטעמים ברוח החג. בפסח חל איסור אכילת חמץ מבוקר ערב פסח ועד צאת שביעי של החג ויש לבער את החמץ בטרם כניסת החג.

בעקבות כך, נהוג לאכול מאכלים ללא חמץ ומלבד מה שמונח על קערת פסח, ישנן אופציות רבות כשרות לפסח ללא חשש גם מקטניות. בין הנפוצים: חרוסת, מרק עם קניידלעך, תבשילי עוף, שילובים שונים של תפוחי אדמה ועוד.
לעדות שונות יש מאכלי פסח האופייניים לעדה כמו למשל: דג חריף הפופולארי על שולחן החג בנוסח העדה המרוקאית, קובה שיפטה מהעדה הכורדית, מרק רגל בנפוץ בקרב יהדות תימן, כבד קצוץ המוגש בחג בקרב יהדות אשכנז וכמובן הצימס הנצחי (גזר מבושל).

נהנים מארוחה טעימה ללא חמץ

על אף הוויתור על החמץ אין פירוש הדבר שהמטבח לא יכול להיות יצירתי ובריא כאחד והבשלנים המנוסים יודעים כיצד ליצור שילובים מנצחים על אף נושא הכשרות לפסח. קמח מצה הוא כוכב על במטבח בתקופת הפסח ואפשר ליצור ממנו עולם ומלואו – מעורר תיאבון, טעים ומשביע.

קמח מצה עשוי ממצה מרוסקת ומפוררת היטב ואפשר לייצר מהקמח הזה שלל מטעמים כמו לחמניות פסח מסורתיות או להשתמש במוצר כאלטרנטיבה לפירורי לחם כך שאפשר להשתמש בהם במגוון מאכלים כמו פירורים לציפוי שניצל. ישנן הלכות שונות בהן מותר להשתמש בקמח מצה להכנת מאכלים ספציפיים אבל לא לאחרים ולכן, כדאי לברר את הנושא מראש לפני שמתחילים להכין.
אפשר להכין קמח מצה גם משבירת וגריסת מצות באופן ידני והשמיים הם הגבול ואפשר להגיש ארוחה שלמה על טהרת קמח מצה. לפניכם מספר מתכונים לפסח שכל אחד יכול להכין:

מנה ראשונה – אגרול ממצה – כשאסיה וישראל נפגשים

מה צריכים:

5 מצות שלמות
ביצה טרופה
קמח מצה
מלח, פלפל
1/2 שקית קפואה של לקט ירקות סיני
לתיבול: כפית אבקת מרק, כף סילאן, מלח ופלפל

איך מכינים:

1. נרטיב את המצות ונעטוף במגבת ונייבש עד 30 דקות.
2. נחמם מחבת עם מעט שמן לטיגון תערובת הירקות ונתבל איך שאוהבים.
3. נחמם תנור ל-200 מעלות.
4. נחתוך כל מצה לחצי – להניח כף מהמלית בקצה המצה ולגלגל לסיגר.
5. נטבול בקערה עם ביצה ונגלגל בקמח מצה. נניח על נייר אפייה. נבריש עם מעט שמן ונאפה בתנור למשך רבע שעה.

מנה עיקרית – שניצולי כורכום שנחטפים – הנאה לכל המשפחה

מה צריכים:

500 גרם חזה עוף פרוס חתוך לרצועות
חצי כוס קמח מצה
2 כפות שומשום
כפית שטוחה כורכום
כפית שטוחה פפריקה מתוקה
מלח פלפל לפי הטעם

איך מכינים:

1. נתבל את רצועות העוף בכורכום, פפריקה ותבלינים לפי הטעם
2. נערבב בצלחת את הקמח מצה עם השומשום
3. נגלגל את הרצועות בקמח מצה והשומשום ונטען במחבת עם שמן משני צדדים עד לזהבה

קינוח – פאי שוקולד פגז – מתוק ללא חמץ

מה צריכים:

1/2 כוס קמח תפו”א
2 כפות גדושות קמח מצה
קורט מלח
2 כפות שמן
1/2 כוס מים פושרים
1 ביצה
10 גרם חמאה/ מחמאה
50 גרם שוקולד מריר
1 כפית גדושה סוכר
2-3 כפות מים
ביצה טרופה

איך מכינים:

1. נניח את כל החומרים ונערבב אותם בקערה
2. נשמן מחבת עם שמן וניצוק לתוכה שכבה עגולה ושטוחה ונהפוך לצד השני כאשר היא מסמיכה. נסיר מהאש ישירות לצלחת.
3. לצורך הכנת המילוי, נמיס במחבת שוקולד מריר, סוכר, חמאה וכפות מים. נערבב עד קבלת תערובת חלקה ונוסיף את הקמח מצה. נערבב ונסיר מהאש.
3. נפרוש עלה בצק על משטח העבודה ובמרכזו מילוי שוקולד. נקל מהקצוות עד למראה של סיגל. נטבול בקערה עם ביצה ופירורי מלח ונטגן עד הזהבה.